Landelijke
IM Wegbeheerdersdagen

Landelijke IM Wegbeheerdersdagen; Vernieuwd!

 

Kusters Opleidingsinstituut organiseert in 2018 voor de zevende keer de Landelijke IM wegbeheerdersdagen. Dit jaar hebben we gekozen voor een geheel nieuwe opzet. In samenwerking met vertegenwoordigers van verschillende wegbeheerders, hebben we een  interessant en interactief programma samengesteld waarbij deelnemers hun kennis op het gebied van Incident Management opfrissen, oefenen en verder ontwikkelen. Dit jaar kunnen de deelnemers drie workshops volgen.

 

Informatie

Opzet

De dag start met een plenaire opening met een welkomstwoord door Marcel Kusters. Hierna gaan de deelnemers uiteen en volgen de workshops. Er wordt gebruik gemaakt van passende werkvormen waarbij ruimte is voor eigen inbreng en de deelnemers in groepjes van 10 tot 12 personen aan de slag gaan. De workshops worden begeleid door inspirerende inhoudsdeskundigen.

 

De dag wordt afgesloten met een plenaire sessie waarbij “De weginspecteur van de toekomst” centraal staat. De dagvoorzitter gaat daarnaast in op een uniforme werkwijze van weginspecteurs. In samenspraak met alle deelnemers gaat de dagvoorzitter op zoek naar de verschillen in aanpak tussen de wegbeheerders.

 

Doelgroep

Iedereen die operationeel betrokken is bij Incident Management.

 

Doel

De kennis en vaardigheden op het gebied van Incident Management op peil houden en het uniforme werken bevorderen.

 

Duur

1 dag, van 10.00 uur tot 16.00 uur.

 

Kosten

De kosten per deelnemer bedragen € 355,- (excl. BTW).

Inclusief koffie, thee, versnaperingen en lunch.

 

Locatie en data

De dagen worden georganiseerd in Postillion Hotel Utrecht Bunnik, Baan van Fectio, 3981 HZ, Bunnik

 

De data waarop de Landelijke IM wegbeheerdersdagen 2018 plaatsvinden zijn:

  • Donderdag 5 april 2018
  • Dinsdag 10 april 2018

 

De workshops

IM oefenworkshop: tweezijdig aanrijdgevaar

Onder tweezijdig aanrijdgevaar valt veel meer dan alleen de provinciale weg. Ook rotondes en kruisingen vallen onder tweezijdig aanrijdgevaar. Maar hoe beveilig je situaties waarbij het verkeer van twee of meer kanten komt? Of situaties waarbij je beperkte ruimte beschikbaar hebt op de weg? En hoe ga je dan om met de werkprocessen van de wegbeheerder? Aan de hand van vier verschillende maquette-situaties ga je samen met collega’s en de trainer op zoek naar antwoorden op deze vragen.

 

IM oefenworkshop: bijzondere situaties

In de Richtlijn Eerste Veiligheidsmaatregelen staan de meest voorkomende situaties beschreven. Maar wat betekent de REVI wanneer je een incident in een bijzondere situatie hebt? Voorbeelden zijn incidenten in tunnels, incidenten waarbij dieren betrokken zijn, of speciale weersomstandigheden. Door gebruik van virtual reality en maquette worden de omstandigheden geënsceneerd. Samen met de overige deelnemers onderzoek je hoe je de REVI toepast binnen deze bijzondere situaties.

 

Mentale weerbaarheid bij IM

Stress in de hectiek rond de afhandeling bij een incident, onvriendelijke bejegening of uitgescholden worden, provocerend gedrag of zelfs bedreigd en aangeraakt worden, zomaar een greep uit mogelijke situaties waar je mee te maken kunt krijgen. Bij Incident Management kan je ieder moment, onverwachts in een stressvolle situatie terecht komen.  Hoe goed ben je in staat om onder druk, in een stressvolle situatie om te gaan met je taak en escalatie te voorkomen? Ondanks dat je alle kennis, alle middelen en allerlei andere randvoorwaarden hebt geregeld; of tot je beschikking hebt is dat geen garantie voor een goed optreden. Tijdens deze workshop worden praktijkvoorbeelden gekoppeld aan je eigen invloed op situaties. Aan het eind van de workshop heb je inzicht in het effect van een stressvolle situatie op je wijze van denken en handelen en krijg je tips mee hoe je de focus op jouw taken kan houden.