Landelijke
IM Wegbeheerdersdagen

Landelijke IM Wegbeheerdersdagen

 

Op 5 en 10 april 2018 vonden voor de zevende keer de Landelijke IM wegbeheerdersdagen plaats. Na een uitstapje vorig jaar was het dit jaar weer in het vertrouwde Postillion Hotel te Bunnik.

Het doel van deze dagen is altijd om kennis en vaardigheden op het gebied van Incident Management bij te schaven om zo het uniforme werken te bevorderen. Er zitten natuurlijk verschillen in hoe de weginspecteurs van diverse wegbeheerders hun rol dienen in te vullen. Echter hebben ze allemaal een ding gemeen; Incident Management.

 

Dit jaar konden de deelnemers oefenen en trainen tijdens 3 interactieve workshops;

  • Oefenworkshop 2 Zijdig aanrijdgevaar
  • Oefenworkshop Bijzondere situaties
  • Workshop Mentale weerbaarheid bij IM

 

Bij alle 3 de workshops was er veel ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers, wat tot interessante discussies, dialogen, maar ook tot nieuwe inzichten leidde.

PLENAIR

Een interessant onderwerp tijdens deze 7e Landelijke IM Wegbeheerdersdagen was “de rol van de weginspecteur” over 10 jaar. Hoe gaat de rol van de weginspecteur er over 10 jaar uit zien? Zal deze volledig anders zijn, of is de weginspecteur anno 2018 klaar voor de toekomst?

 

Tijdens een brainstorm sessie van de deelnemers onderling kwamen hier hele interessante zaken uit, die laten zien dat de technologie een grote impact heeft op hoe deze rol in de toekomst ingevuld zal worden.

Denk hierbij aan;

 

  • Toename elektrische voertuigen
  • Inzet van drones om incidenten te kunnen schouwen
  • Digitalisering van gegevens en processen
  • Data gebruik om ongeval locaties te kunnen bepalen
  • 24/7 rol weginspecteur

 

Interessant om te zien is hoe alle deelnemers gepassioneerd kunnen vertellen over hun ervaringen, werkzaamheden en zicht op de toekomst en de daarbij komende vragen.

DE WORKSHOPS

IM oefenworkshop: tweezijdig aanrijdgevaar

Tijdens deze workshop gingen de deelnemers aan de slag met de Kusters IM-Maquette. Doel van de workshop was om er samen achter te komen hoe je de verschillende incidenten met tweezijdig aanrijdgevaar dient te beveiligen volgens de Richtlijn.

Ook rotondes en kruisingen vallen namelijk onder tweezijdig aanrijdgevaar. Maar hoe beveilig je situaties waarbij het verkeer van twee of meer kanten komt?

 

IM oefenworkshop: bijzondere situaties

Wat betekent de REVI wanneer je een incident in een bijzondere situatie hebt? Aan de hand van XVR gingen de deelnemers in kleine groepen aan de slag met verschillende situaties.

Nadat de deelnemers in groepen in een virtuele omgeving de incidenten gingen schouwen, werden deze naderhand met de IM trainer geƫvalueerd.

 

Mentale weerbaarheid bij IM

Tijdens deze workshop kregen de deelnemers aan de hand van een ervaren docent tips mee hoe ze zelf tijdens stressvolle situaties, waarbij emoties de overhand dreigen te nemen, de controle kunnen bewaren over hun eigen gedachten.

De gebeurtenis heb je niet onder controle, je eigen gedachten en daaruit voortvloeiende gevoelens en gedrag wel.

Afbeelding3

Conclusie van deze 7e Landelijke IM Wegbeheerdersdagen is dat leren van elkaar, de dialoog opzoeken en onderling ervaringen uitwisselen bijdraagt aan de algemene kennis gericht op IM. Met dank aan alle deelnemers voor het actief invullen van hun rol tijdens deze dagen!

 

In het najaar van 2019 worden de Landelijke IM Wegbeheerdersdagen 2019 opnieuw gehouden, de data hiervoor volgen binnenkort.